Citroen C4 Cactus Crossover Forum banner

Kamera cofania się nie wyświetla

2 reading
26K views 6 replies 6 participants last post by  Gazbo  
#1 ·
Cześć, jestem tylko ciekawy, mam c4 Cactus Purtech Flair edition (automatyczny). Byliśmy dziś w mieście na zakupach i wszystko było w porządku, ale kamera cofania przestała się wyświetlać, rano działała dobrze, ale po powrocie do domu i odebraniu dzieci ze szkoły wrzuciłem wsteczny i tam, gdzie normalnie widzę kamerę, widzę teraz tylko obraz samochodu (widok z góry), który pokazuje czujniki itp. i ostrzeżenia o kolizji. Załączyłem zdjęcie tego, co się wyświetla w miejscu, gdzie normalnie powinna być kamera.

Miałem kilka tygodni temu problem, w którym kamera była rozmazana i zamieściłem post na ten temat, ale po oddaniu jej na przegląd techniczny zostało to naprawione, ponieważ AC powiedział, że na przewodach był brud i wszystko wyczyścili i działało dobrze, skontaktowałem się z AC w tej sprawie i czekam na oddzwonienie, ale pomyślałem, że zapytam tutaj na wszelki wypadek.

Attachments

#3 ·
Cześć wszystkim, mam te same problemy. Kamera cofania wyświetla linie wyrównania tylko w trybie cofania, a ekran jest całkowicie pusty. Zauważyłem również, że wcześniej kamera wyglądała bardzo zamglone, jakby woda wniknęła do środka. Z boku wymieniłem oprawę oświetlenia tablicy rejestracyjnej, ponieważ zgubiła przezroczystą osłonę, a żarówka była mokra. To światło znajduje się tuż obok fizycznej lokalizacji kamery. Czysta informacja o zbiegu okoliczności, jak sądzę. Wszelka pomoc/rada mile widziana! Dzięki

#6 ·
Znalazłem rozwiązanie ze strony użytkownika Peugeota. (Ta sama kamera i linia produkcyjna)

Wygląda na utlenianie na pinach w złączu. Odłączenie, a następnie ponowne podłączenie wyczyściło piny, umożliwiając ponowne działanie.

"storeman" powiedział:
Naprawiałem kiedyś sprzęt na parkingach i mieliśmy to cały czas. Szafki były chronione przed wnikaniem wody, ale nie były hermetycznie zamknięte. Wilgoć w powietrzu wystarczyła, aby spowodować utlenianie na złączach PCB. Odłączenie złączy i szybkie spryskanie środkiem do czyszczenia styków / deoxitem generalnie to rozwiązywało. To dokładnie ten sam problem, który ludzie mieli (i być może nadal mają) ze swoimi dekoderami Sky. Kiedy dzwoniłeś do nich, ponieważ dekoder nie działał, pierwszą rzeczą, jaką kazano ci zrobić, było wyjęcie karty samrt i wyczyszczenie styków.

"knox007" powiedział:
Czy twój aparat działa dobrze od czasu, gdy to zrobiłeś? Mój znowu przestał działać po bardzo ulewnym deszczu w zeszłym tygodniu.
Właśnie wyjąłem aparat, odłączyłem blok połączeniowy i spryskałem środek do czyszczenia styków WD-40 do połączeń w aparacie, a także do bloku okablowania, odczekałem 5 minut, złożyłem z powrotem i aparat działa.
Czas pokaże.

To było łatwe, użyj plastikowego narzędzia do usuwania wykończeń lub śrubokręta z płaskim ostrzem i podważ aparat, wychodzi łatwo.
Po wyciągnięciu aparatu i jego uchwytu do przodu zobaczysz wtyczkę kablową z tyłu aparatu, po prostu ją odłącz i spryskaj środek do czyszczenia styków do końca wtyczki kablowej i wtyczki aparatu, odczekaj 5 minut, a następnie zamontuj ponownie w odwrotnej kolejności demontażu, twój aparat powinien ponownie działać.
Mam nadzieję, że to pomoże.

Attachments