Citroen C4 Cactus Crossover Forum banner

Ostrzeżenie o uzupełnieniu oleju silnikowego

1 reading
23K views 5 replies 5 participants last post by  ajw272  
#1 ·
Losowo otrzymuję ostrzeżenie o "uzupełnieniu oleju silnikowego", mimo że zostało to zrobione. Czujnik został wymieniony, ale około 6 miesięcy później otrzymuję ten sam komunikat. Mój warsztat Citroena ponownie uzupełnił olej, ale kilka miesięcy później komunikat pojawia się ponownie. Nie ma widocznego wycieku, który bym zauważył. Czy ktoś ma jakieś pojęcie, w czym może tkwić problem?

#2 ·
To bardzo normalne, aby uzupełniać olej między serwisami (raz w roku), ale nie więcej niż 1-2 litry.

Doświadczyłem sytuacji, w której w ogóle nie było oleju (myślę, że zapomnieli uzupełnić po serwisie), ale nie otrzymałem ostrzeżenia, odkryłem to sam, gdy sprawdziłem olej.

#3 ·
Badoura said:
Losowo otrzymuję ostrzeżenie o "uzupełnieniu oleju silnikowego", mimo że zostało to zrobione. Czujnik został wymieniony, ale około 6 miesięcy później otrzymuję ten sam komunikat. Mój warsztat Citroëna ponownie uzupełnił olej, ale kilka miesięcy później komunikat pojawia się ponownie. Nie ma widocznego wycieku, który bym zauważył. Czy ktoś ma jakieś wskazówki, w czym może tkwić problem?
Jaki masz silnik? I ile mil przejechałeś między uzupełnieniem a ostrzeżeniem o niskim poziomie oleju?
Silnik benzynowy 82 ma podobno małą pojemność oleju, więc możliwe, że normalne zużycie oleju silnikowego wystarcza w ciągu kilku miesięcy, aby poziom spadł.

Miarka oleju silnikowego wskaże wizualnie rzeczywisty poziom. Instrukcja obsługi wyjaśnia, jak to sprawdzić i sugeruje sprawdzanie i uzupełnianie, jeśli to konieczne, co 3000 mil.

#4 ·
OP - czy udało Ci się rozwiązać problem? Mój samochód zaczął losowo zgłaszać "uzupełnij olej silnikowy" w około 50% przypadków podczas uruchamiania. Miarka oleju wskazuje dobrze: w połowie pełna - na zimnym silniku, który stał przez noc. Wygląda więc na problem z czujnikiem?

#5 ·
Ten samochód zawiera tylko 3,3 litra oleju, dlatego bardzo ważne jest regularne uzupełnianie.
Jeśli jest tylko w połowie napełniony, jeździsz z mniej niż 2 litrami oleju, co jest niewystarczające. Zauważysz również, że silnik pracuje lepiej, gdy olej jest uzupełniony.
Citroen wymienił mój silnik, ponieważ zużywał za dużo oleju, do 0,5-1 litra na 1000 km.